2016. January 14., Thursday
A gyümölcstermő növények tápanyag-ellátottságát alapvetően a talaj termékenysége és az örökletes növényi tulajdonságok határozzák meg. A gyümölcstermő növények tápanyag-ellátottsági harmóniáját a terméshozam nagyságának, a gyümölcs minőségének alakulásával, a kondicionális állapot figyelembevételével és az egyes növényi részek tápelem-vizsgálatával ítélhetjük meg.
Az almaültetvények trágyázásának első szakasza a telepítést megelőző tartalékoló vagy feltöltő trágyázás, a második a fenntartó trágyázás, melyet talaj- és növényvizsgálat (levélanalízis) alapján végzünk.
Almaültetvények feltöltő trágyázása
A feltöltő trágyázás lényege, hogy talajvizsgálat alapján megállapítjuk a talaj tápanyag-ellátottságát (humusztartalom, felvehető foszfor és kálium tartalom), és kiszámítjuk azt a trágyaadagot, mellyel elérjük a talaj optimális foszfor és kálium feltöltöttségét. Amennyiben a talaj kalciumban (<1%) és magnéziumban (< 60 ppm) szegény, úgy ezen elemek pótlását is ekkor végezzük (SZŰCS, 1999). Túlzottan savanyú talaj esetén a melioratív meszezést (2-10 t/ha) is a feltöltő trágyázással egy időben hajtjuk végre. A feltöltő trágyázással a talajt az aktív gyökérzóna mélységében, a növény igényeit meghaladó mértékben egy optimális szintre töltjük fel (NAGY, 2009).
Az almaültetvények talajának (0-60 cm) optimális foszfor és kálium ellátottsága talajtulajdonságoktól függően 60-120, valamint 80-250 ppm között változik (FÜLEKY, 1999).
A cikk teljes egészében elérhető az alábbi képre való kattintással illetve a Dokumentumtárban.
Felhasznált irodalom
Failla, O. (1992):Decidous fruit. In:Halliday, D.J. Trenkel, M.E.: JFA World fertilizer use manual. Int. Fert. Ind. Assoc. Paris 339-364.p.
Füleky, Gy. (1999): Tápanyaggazdálkodás. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Kovácsné, M. Zs. (szerk.)(1981): Állókultúrák fenntartó műtrágyázási alapelvei. MÉM NAK Budapest.
Loch, J.-Pethő, F.-Vágó, I.-Glas, K.-Andres, E. (1993): Kálium termésbiztonság és jó minőség. International Potash Institute, Basel.
Loch, J. (2000): Agrokémia. Egyetemi jegyzet, DE ATC, Debrecen.
Nagy, P. T. (2009): Gyümölcsösök tápanyag-gazdálkodásának időszerű kérdései. (Almatermésűek és csonthéjasok) Debreceni egyetem AMTC KFI, Debrecen.
Sárdi, K. (2003): Agrokémia, a növénytáplálás alapjai. Kari jegyzet. Keszthely.
Szűcs, E. (1999): A gyümölcsösök talaj- és tápanyagigénye, trágyázása. In Füleky, Gy. (szerk.): Tápanyag-gazdálkodás. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 462-502.
Szűcs, E. – Horák, E. (1984): Trágyázás. In Pethő, F. (szerk.)(1984): Alma. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 375-418.