Alma színesítése

2024. August 14., Wednesday

Alma színesítése

Az alma, de más gyümölcsök piacosságát nagyban meghatározza az elvárt szín. Az alma esetében általában a piros színt preferáljuk, ami nemcsak fajtafüggő, hanem helyes tápanyagutánpótlással is befolyásolhatjuk.

Általánosságban elmondható, hogy a makroelemek gyorsabban, a mikroelemek lassabban szállítódnak a növények szöveteiben, ezért előbbiek kijuttatásával gyorsan érhetjük el a kívánt hatást. A foszfor, a kálium, a kalcium és a magnézium nagyban hozzájárulnak a piros héjszín kialakításához.

A foszfor és a kálium az alma antocián tartalmát növeli, ezért kijuttatása augusztus folyamán mindenképpen indokolt. Ne feledjük, párhuzamosan kalciumot is ki kell juttatnunk a lombtrágyázás folyamán, mivel már relatív hiányában is keserűfoltosság jelentkezhet. Ideje elsősorban a korai érési időszak lesz. Vegyük figyelembe, hogy lombtrágyázásra a legmegfelelőbb a 15-25 °C közötti hőmérséklet, a 40-60% relatív páratartalom, valamint az esti szélcsendes és csapadékmentes időszak.