Miért hasznos a poliszulfát a növénytermesztésben?

2021. February 22., Monday

Miért hasznos a poliszulfát a növénytermesztésben?

A poliszulfát vagy polihalit egy evaporit (vízben kiválóan oldódó szulfátos és sókőzet), őskori tengerekből kivált, kén, kalcium, magnézium és kálium tartalmú kémiai üledék (üledékes kőzet).

A kén nélkülözhetetlen a fehérje és az olajképzéshez. A kálium javítja a termény minőségét, télállóságot, növeli a termésbiztonságot, ellenálló-képességet. A magnézium javítja a fotoszintézis hatásfokát, a kalcium pedig az egészséges, erős növényállományhoz szükséges. A kálium, a magnézium és a kalcium szulfát formájában található meg a polihalitban.

Felhasználható bármely talajon és növénykultúrában. Teljesen vízoldható és a növények számára felvehető formában tartalmazza a tápelemeket. Kiváló műtrágyagyártási alapanyag. Tápanyagtartalma fokozatosan és folyamatosan táródik fel, lesz felvehető a növény számára. Így, összehasonlítva más készítményekkel, tápanyagszolgáltató-képessége összhangban van a növény tápanyag-felvételi (kén és kálium) dinamikájával.

A poliszulfát kálium-tartalma mintegy 65%-kal jobban hasznosul, mint a kálium-kloridé. Többet vesz fel belőle a növény, több marad vissza a talajban (több tud megkötődni), kevesebb mosódik ki (kilúgzás).

A legkisebb a szén lábnyommal rendelkező alapanyag. A világban kiterjedten használják: USA, Kanada, Németország, Olaszország, Hollandia, Izrael, Brazília, Kína, Spanyolország, Egyesült Királyság. Kémhatása semleges, sóindexe (a magas sóindexű műtrágyák csírázásgátló hatásúak) alacsony.

 

További részletek poliszulfátos termékeinkről:

Genezis NK 10-8+21,4 S

Genezis NPK 5-18-18+8,8 S

Genezis K Premium