Genezis NS 21:24 rendelhető! Tökéletes megoldás a N és S együttes pótlására!

2021. March 12., Friday

Genezis NS 21:24 rendelhető! Tökéletes megoldás a N és S együttes pótlására!

Az őszi vetések tavaszi N fejtrágyázása, valamint a tavasziak nitrogén alap- és fejtrágyázása meghatározó tényező a magas termésátlag eléréséhez. Azonban a növények a nitrogén hatékony beépüléséhez ként is igényelnek. A kén a növényekben a negyedik legnagyobb mennyiségben található tápelem. Növeli a klorofill tartalmat, serkenti a növények vegetatív növekedését, javítja a takarmánynövények emészthetőségét, ízletességét, fagytűrő képességét, fokozza a károsítókkal és kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, javítja a termésbiztonságot. A nitrogén és a kén kedvező arányban adagolva erősíti egymás hatását, a kén javítja a nitrogénhasznosulás hatásfokát.

Éppen ezért a nitrogén és a kén egy menetben való pótlására kiváló megoldás a Genezis NS 21:24(21% N és 24% S).  Így nem csak a kalászosok és a repce N-fejtrágyázása, a kukorica és a napraforgó N-alap és fejtrágyázása, hanem a szükséges mennyiségű kén bevitele is megoldható egyetlen termékkel. A növényeken a S és a N hiánya sárgulást okoz, de másképp. Ha kénhiányos állományban nem a ként, hanem a nitrogént pótoljuk, az növeli a kénhiányt. A megfelelő kénellátás kiemelten fontos a kalászosban a fehérje (hüvelyeseknél és szálastakarmányoknál is) és a sikérképződéshez, a megfelelő sütőipari érték kialakulásához, és az olajos növények termésképzéséhez.  

Kénhiány okozta sárgulás búzában és kukoricában.

 

A búza és a napraforgó 15-30, a repce 50-80, a kukorica 25-35 kg/ha ként vesz fel a talajból. A kén a nitrát-nitrogénhez hasonlóan, a hólével, téli csapadékkal lemosódik a gyökerezési szint alá ezért szükséges a korai fejtrágyázás a kéntartalmú műtrágyákkal. Az egyre szélsőségesebb időjárás, a kiegyensúlyozatlan csapadékellátás is erősíti a kén kimosódását.  A kén pótlása különösen fontos laza (kimosódás) és kötött vagy nagy szervesanyag-tartalmú (lekötődés) talajokon, csapadékos évjáratokban, kénigényes kultúrákban, intenzív vagy egyoldalú nitrogén trágyázás esetén.