Alkalmasak a mészhiánybetegségek gyors és hatékony megszüntetésére és a fejlődő levelek, termések optimális kalcium szintjének kialakítására. Ennek különösen nagy jelentősége van a termésüket folyamatosan képező növények esetében
A kalcium felvehetősége, növényen belüli szállítása és beépülése igen speciális, emiatt nehezen jut el megfelelő mennyiség a gyümölcshöz a tenyészidőszak folyamán. Elengedhetetlenül szükséges a folyamatos lombon keresztül megvalósuló kalcium-utánpótlás.
Kalcinolt és Kalcidolt javasoljuk
a fólia alatt termesztett zöldségkultúrákban
szabadföldi zöldségkultúrákban
gabonafélékben
burgonyában
szőlőben és gyümölcsösben
napraforgóban
Használatának előnyei
Fokozza a gyökér aktivitását, mivel olyankor is gyorsan felvehető tápanyagokhoz juttatja a növényeket, amikor az alacsony talajhőmérséklet miatt a növények gyökérzetének tápanyagfelvétele még korlátozott.
Kalcium tartalmuk kedvezően befolyásolja a növények szénhidrát és nitrogén anyagcseréjét és a megfelelő sejtfal szerkezet kialakulását, valamint fokozza a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét.
Magnézium tartalmuk fokozza a növények klorofill képződését, segíti a fotoszintézist. Megszüntethető használatával a túlzott NPK (nitrogén-foszfor-kálium) használatából eredő relatív magnézium hiány.
Fokozza az alma, körte tárolhatóságát, megelőzi a keserűfoltosság, húsbarnulás kialakulását.
Cseresznyében az éréskor jelentkező kirepedés elkerülésére, zöldségfélék, hagyma esetében a tárolhatóság fokozására ajánlott.
Meggátolja a paprika, paradicsom, tojásgyümölcs kalcium hiány okozta csúcsrothadását a káposztafélék belsőlevél barnulását.
Felhasználási javaslat
Zöldségfélék
Levéltrágyázásra: 3-5 alkalommal a termésfejlődés, bogyónövekedés időszakában, 0,1-1,0%-os töménységben (100 l vízhez 1-10 dl Kalcinol v. Kalcidol) javasoljuk felhasználni. Tápoldatozásra: 0,05-0,1%-os töménységben (100 l vízhez 0,5-1,0 dl Kalcinol v. Kalcidol) használatát javasoljuk. Kalcium- és magnéziumhiány gyors megszüntetésére, 0,5 1,0%-os töménységben, 10-14 napos ismétlésekkel, a hiány megszűnéséig folytassunk lombtrágyázást.
Gabonafélék, burgonya, napraforgó
Levéltrágyaként: 0,5-1,0%-os töménységben (100 l vízhez 5-10 dl Kalcinol v. Kalcidol) a növények lombnövekedési szakaszában majd a virágzás után javasoljuk felhasználni.
Szőlő, gyümölcs
Levéltrágyaként: 0,5-1,0%-os töménységben (100 l vízhez 5-10 dl Kalcinol v. Kalcidol) virágzás után, majd a termésnövekedés időszakában 4-5 alkalommal javasoljuk felhasználni.
Kalcinol, Kalcidol keverhető a legtöbb gomba- és rovarölő szerrel, egyéb makro- és mikroelem tartalmú levéltrágyával. Foszfor tartalmú műtrágyával nem keverhetők!