A Genezis partnerhálózat tagjai:

nitrologo bhlogo bhglogo
nalogo nklogo
line

Ki olvas minket?

Jelenleg 5 vendég olvas minket
Térjünk át Pétisóra! PDF Nyomtat
2009 február 20., péntek 13:30
 

A Pétisó® hazánkban 1931 óta közismert és elterjedt nitrogéntartalmú műtrágya. Nyugat-Európában a mészammonsalétrom-típusú műtrágyák használata egyre inkább kiszorítja a nálunk még népszerű ammóniumnitrátot. Nem véletlenül, hiszen számos tulajdonságát tekintve előnyösebb hatású.

Az alábbiakban összefoglaltuk mindazokat a tényezőket, amelyek miatt Magyarországon egyre több gazda teszi le a voksát a Pétisó® mellett.

Gyorsan beoldódik

Az ammóniumnitrát higroszkópos (nedvszívó) vegyület, vagyis a levegő nedvességéből vizet képes felvenni. A tiszta ammóniumnitrát vizet vesz fel, ha a levegő relatív nedvességtartalma 63% felett van, és szárad, ha a levegő relatív nedvességtartalma 63% alatt van. Az ammóniumnitrátphoca_thumb_m_noveny2 higroszkópossága a műtrágya tárolása során káros tulajdonság, de előnyös lehet a műtrágya kiszórása után. A száraz talajra kiszórt műtrágya nedvességfelvétellel elfolyósodik. (A száraz talajra kiszórt műtrágyaszemcsék körül nedvességfoltok láthatók.)

A Pétisó higroszkóposságát is lehet különböző adalékokkal fokozni, így a levegő alacsonyabb relatív nedvességtartalmánál (pl. 55 %-nál) is vizet képes felvenni, ezáltal gyorsabban beoldódik a talajba és hat a növényre.

Jól raktározható

Az ammóniumnitrát-tartalmú műtrágyák ezzel együtt hajlamosak a tárolás során az összetapadásra is. Az összetapadás úgy jön létre, hogy a műtrágya a levegő nedvességéből vizet vesz fel. A műtrágyaszemcsék felületén telített sóoldat keletkezik. Az oldat magasabb hőmérsékleten több sót tud oldatban tartani. A napi hőmérsékletváltozás során az éjszakai lehűlésnél az oldhatóság csökkenése miatt só válik ki kristályos formában. A kristályok kristályhidakat alkotnak, amelyek a szemcséket összekötik. Ez az összeköttetés maradandó, a továbbiakban már nem szűnik meg, vagyis a szemcsék tapadása létrejött.

A Pétisó gyártása során a szemcsék felületére tapadásgátló szer is kerül, amellyel ez a veszély jelentősen csökken. Így a dolomittal készített Pétisó kevésbé hajlamos a tapadásra, mint az AN-34 műtrágya.

Magas szemcseszilárdság és hőfoktűrés

phoca_thumb_m_petso2A műtrágyaszemcsék szilárdsága a műtrágya tárolása és anyagmozgatása során sem közömbös. Az alacsony szilárdságú szemcsék törnek és porlódnak. A Pétisó műtrágyában különböző adalékok vannak, ilyen elsősorban az ammónium-szulfát ((NH4)2SO4), a kalcium-nitrát (Ca(NO3)2) és a magnézium-nitrát (Mg(NO3)2). Az ammónium-szulfát a szemcsék szilárdságát növeli, a magnézium-nitrát pedig a műtrágya hőfoktűrési hajlamát javítja. Így a Pétisó a dolomitbekeverés hatására nagyobb szilárdsággal rendelkezik, mint az AN-34 műtrágya. A Pétisó® szilárdsága csaknem kétszerese az ammóniumnitrát-szemcsék szilárdságának.

Nem robbanásveszélyes
Az ammóniumnitrát különböző szennyezők (elsősorban szervesanyagok, kloridok és fémek) hatására robbanásra hajlamos.
A Pétisó esetében azonban a dolomit töltelékanyag bekeverése ezt a veszélyt megszünteti, így az sem ütésre, sem dörzshatásra nem érzékeny. Emiatt is előnyösebb a Pétisó® használata az ammóniumnitráttal szemben.

Talajjavító hatású savanyú talajon

A Pétisóban található dolomit hatására nő a talaj kalcium-koncentrációja és pH-értéke, tehát semlegesítő hatású. Ennek eredményeképpen javul a talaj szerkezete, nő a nitrogén- és foszforszolgáltató képessége és mikroelem-készlete és a talajélet élénkül. Ezáltal nagyobb termésmennyiséget és jobb termésminőséget érhetünk el.

Növeli a növény stressztűrő képességét

A Pétisó dolomittartalma révén kalciumot és magnéziumot juttatunk a talajba. A kalcium a gyökér normális növekedéséhez elengedhetetlen, amely a növény aszálytűrő képességének a záloga. A magnézium a klorofill alkotórésze, szerepe van bizonyos enzimatikus folyamatokban. A szénhidrát-anyagcserében és a sejtlégzésben kimagaslóan nagy az élettani hatása.

Magasabb termésátlag, fehérje- és sikértartalom

Az alábbi őszibúza hároméves mérésátlagok kilúgozott barna erdőtalajon, de az ország minden megyéjében a TAKI irányításával folyó kísérletek eredménye, amely szintén bizonyítja a Pétisó hatékonyságát a magas termésátlagok és fehérjetartalom realizálását és a talaj kémhatásának javítását illetően.
Kezelés Szemtermés
kg/ ha
Fehérje
%
Nedves sikér
%
pHKCl
Kontroll 2325 12,3 26,4 4,29
Ammóniumnitrát 100 kg/ha N 3188 13,3 28,3 4,16
Pétisó®
100 kg/ha N
3675 13,5 28,9 4,32