“NPK - Pétisó - Starter - Levéltrágya” - A komplex Genezis Technológia a termelés szolgálatában

2018. January 12., Friday

Az elmúlt másfél évtized aktív termékfejlesztési munkájának köszönhetően mára a Genezis Partnerhálózat a műtrágyázás minden szegmensében komplex termékválasztékkal áll a termelők rendelkezésére. A termékpalettán egyaránt megtalálhatóak a tradicionális, és egyben kiváló minőségben gyártott nitrogénműtrágyák, mint a Pétisó, a kompaktált NPK, NP, NS készítmények, mikrogranulátumok, kertészeti öntöző trágyák, valamint az ásványi és biostimulátorral kiegészített levéltrágyák. A termékfejlesztéssel párhuzamosan a trágyázási technológia is folyamatosan fejlődik, melynek együttes eredménye a Genezis Technológia. Az 500-ak Klubja kísérletekben a Genezis Technológia minden elemének együttes egymásra épülő használata immár hatodik éve bizonyít. A szakszerűen meghatározott műtrágyadózisok és megfelelő termékválasztás rendre nagyobb hozamokat eredményez a termelőknek. A cél természetesen nem a maximális hozam elérése, hanem a magas szintű és egyben gazdaságos termelés.

A Genezis technológia sarokkövei

Kísérleti tapasztalataink szerint a Genezis Technológia minden elemének következetes használata valódi lehetőséget nyújt a nagy termés és kiváló minőség eléréséhez.

A Genezis Technológia alapja - kompaktált NPK műtrágyák

Az NPK termékpaletta rendkívül széles, jelenleg 23 terméket kínál készen a szolnoki műtrágyagyár, de az összetételek közötti gyors átállás miatt ezeken a termékeken felül szinte bármilyen hatóanyag-kombináció gyártható. Gyakran előfordul, hogy a növényi kultúrától és a talaj tápanyag-ellátottságától függően a gazdák szaktanácsadóink javaslatára egyedi összetételeket kérnek. Ez jelenthet más tápanyag arányt, illetve a már kínálatunkban lévő termékek különböző mikroelemekkel történő kiegészítését is. A Genezis kompaktált műtrágyák jelentős előnye a hagyományos granulált NPK műtrágyákkal szemben, hogy a technológia során 100 mikrométer alatti nagyon finom őrlemény készül az alapanyagokból. Ennek következtében olyan fizikai változás történik, amely hatására az alapanyagok fajlagos felülete jelentősen nagyobb lesz és az ezt tartalmazó műtrágya szemcse sokkal gyorsabban tud oldódni, a hatóanyagok a növények számára gyorsabban válnak felvehetővé, hatékonyságuk jobb lesz. A hagyományos granulált NPK műtrágyáknál ez a folyamat akár három hónapot is igénybe vehet. A Genezis NPK műtrágyaszemcsék nagy fajlagos felülete hozzájárul ahhoz is, hogy kevesebb talajnedvesség esetén is extra gyors legyen az oldódás. Ha csapadékban szegényebb az ősz, vagy a tél, akkor is garantált a kiváló oldódás! Ezzel szemben a melegen granulált NPK műtrágyák már sokkal vontatottabban, lassabban és nagyobb talajnedvesség hatására tudnak csak feloldódni. A Genezis NPK műtrágyák vízoldódási gyorsasága és előnye jól látható a melegen granulált műtrágyákhoz viszonyítva akár egy pohár vízbe szórva is! A termesztett növények alá kiszórt Genezis NPK műtrágyák hatóanyagai a gyors oldódásnak és a hatóanyagok kiváló vízoldhatóságának köszönhetően jól hasznosulnak, a növények ténylegesen és időben fel tudják venni azokat. A garantáltan azonos összetételű szemcsék biztosítják az egyenletes tápanyageloszlást. A Genezis NPK műtrágyák 95 %-ban vízoldható foszfort-, 100%-ban vízoldható nitrogént- és káliumot tartalmaznak.

A nagy hozamok kulcsa, Pétisó a talajkímélő és fenntartható nitrogéntrágyázásért

A Genezis Pétisóval 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) történő nitrogénkijuttatás hatékony és egyben környezet- valamint talajkímélő megoldás. A Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, ezért alap- és fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára egyaránt alkalmazható. Kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki. A melegen bekevert dolomit liszt 50 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak az ammónium-nitrát komponenssel, így biztosítjuk a fiatal kultúrnövények jelentős kalcium- és magnézium igényét, amely a gyökér növekedést is segíti. Ugyanakkor a dolomit kalcium és magnézium karbonátjai - mint bázikus elemek - gátolják a talaj savanyodását, emelik a pH-t és javítják az egyéb tápelemek felvehetőségét, a talaj szerkezetét, a morzsák vízállóságát. A Pétisó kiváló szemcseszilárdsággal valamint szórhatósággal rendelkezik, a prillezett változata pedig a konkurens termékeknél jobb hő stabilitással bír. 500-ak Klubja kísérletek, partnereink által ellenőrzött eredményei igazolták, hogy a Pétisóval kijuttatott 50-70 kg/ha N-hatóanyag többlet búzában és kukoricában átlagosan 2-3 t/ha-ral, repcében 0,5-1,5 t/ha-ral növelte meg a termés mennyiségét. Jelenlegi Pétisó és termény árakon számítva a többlet termés értékének 10-20 %-t jelenti a plusz nitrogén műtrágya költsége, azaz nagy haszonnal megtérül a ráfordítás. Mindehhez mai Pétisó és termény árakon számítva 150 kg repce árát kell kifizetünk úgy, hogy cserébe hektáronként közel 80-100 ezer forint árbevétel többletet realizálódik.

Hagyományos és Új generációs levéltrágyák

Intenzív szántóföldi és kertészeti növénytermesztés, a növekvő terméshozamok következtében elképzelhetetlen levéltrágyák használata nélkül. Az utóbbi évek jelentős fejlődést hoztak ezen a területen. Ma már az intenzív szántóföldi technológiák részévé vált a növényspecifikus lombtrágya használat is. Elhivatottak vagyunk az egyedülálló mikroelem bevitelt elősegítő formula, a szerves kelátképző (EDDHSA) molekula használata mellett. Aminosav formulája révén a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikroelemeket a növény számára a legkönnyebben felvehető formába hozza. Az EDDHSA-val készült lombtrágyák bírnak a legnagyobb pH-stabilitással, a leghosszabb tartamhatással és a legjobb felszívódási hatékonysággal. Új generációs, a növények számára nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmazó levéltrágyáinkkal mi is megjelentünk a biostimulátort tartalmazó készítmények piacán. A Genezis kalászos BS elsősorban a kalászos kultúrákra ajánlott a Genezis Mikromix BS a magas cink tartalma miatt kukoricára ajánlott, de az összes szántóföldi kultúra kiváló biostimuláns lombtrágyája.