Tavaszi vetésű növények NPK alaptrágyázása

2019. March 11., Monday

Tavaszi vetésű kultúráinkban - amennyiben ősszel nem került sor az alapműtrágyák kiszórására - a nitrogénpótlást megelőzi a foszfor és a kálium tartalmú NPK alaptrágyák kijuttatása, Ne mondjunk le a kiszórásukról, mert ezzel alapozhatjuk meg a biztonságosan nagy terméseket! Hazánkban a szántóterületre kijuttatott PK hatóanyag mennyisége még együttesen sem éri el a hektáronkénti 40 kg-ot!

NPK hatóanyag felhasználás alakulása hazai szántóterületeken 2016-ban (kg/ha)(Forrás AKII, 2017)

Összehasonlításképpen (a szerves trágya használatot is figyelembe véve – ami hazánkban még mindig minimális) a kukoricában Németország és Franciaország két-háromszorosát juttatja ki a hazai felhasználásnak, ami termésátlagokban is természetesen visszaköszön.

Foszfor és kálium hatóanyag felhasználás alakulása kukoricában (kg/ha) és a hektáronkénti átlagtermések (t/ha)(2014-2016)

A kukorica és a napraforgó tavaszi NPK alaptrágyázására legkésőbb március elején kerüljön sor, amikor a talajban még elegendő nedvesség van a műtrágyák oldódásához. A tavaszi NPK alapműtrágyát célszerű szántóföldi kultivátorral a magágynál mélyebbre dolgozni, hogy a növényt késztessük arra, hogy a tápanyagokat és később az egyre fogyó nedvességet a talaj mélyebb rétegeiben keresse. A nedvesség megőrzése miatt a talajt mindenképpen zárjuk le – ha lehet egy menetben – a bedolgozás után. Az őszi vetések nagyon jól mutatják, hogy az aszályos 2018-as őszi időjárás után azok a vetések mutatnak viszonylag normális tavaszi állapotot. ahol a gazda meg tudta óvni a talajnedvességet. A kijuttatott káliumtúlsúlyos Genezis NPK alaptrágyák foszfor- és káliumkészlete a kiváló minőségű vízoldható alapanyagoknak köszönhetően gyorsan felvehetővé válik, így tavasszal kijuttatva is időben hasznosulnak. Még foszforban és káliumban jól ellátott talajokon is megfigyelhető tápanyag reakciós kísérleteinkben az úgynevezett „friss trágya hatás”. A friss foszfor a gyökérképződést és a növény gyors kezdeti fejlődését segíti elő, a kálium a szárazságtűrést fokozza.

A műtrágya összetételeket és dózisokat lehetőleg tápanyag utánpótlási szaktanács alapján válasszuk ki. Amennyiben ezzel nem rendelkezünk, akkor normál ellátottságú talajokra kálium túlsúlyos, foszforban gyengébben ellátott talajokra 1:1 foszfor:kálium arányú NPK műtrágyát válasszunk.

Ajánlott NPK összetétel kukoricában és napraforgóban

Javasolt dózis

Genezis NPK 5:10:30+3S+6CaO+4MgO           

250-400 kg/ha

Genezis NPK 8:12:25 +5S+4CaO+3MgO                  

250-400 kg/ha

Genezis NPK 8:24:24+3S 

250-400 kg/ha

Genezis NPK 4:17:30+5CaO+3MgO                  

250-400 kg/ha

Genezis PK 10:20+14,2CaO+9,9MgO                     

250-400 kg/ha

A Genezis Partnerhálózat által javasolt készítmények kukoricában és napraforgóban

Amennyiben elmaradt az őszi foszforkijuttatás, vagy meszes, esetleg közepesnél gyengébb foszfor ellátottságú talajba kerül a napraforgó vagy a kukorica, ott érdemes tavaszi alaptrágyázás során NP műtrágyát kijuttatni, melyben a foszfor legalább 95%-ban vízoldható formában van jelen (Genezis NP 15:25 + 11 S +0,1 B + 0,02 Fe + 0,02 Cu).

Tavaszi kijuttatás folyamán fontos a gyors oldódás. A Kompaktált Genezis NPK műtrágyák porózus szerkezettel és nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, így könnyebben oldódnak, előbb válnak felvehetővé a növények számára még szárazabb tavaszokon is. További előnyt jelent, hogy nitrogén- és a káliumtartalmuk közel 100%-a, foszforkészletük minimum 95%-a vízoldható formában kerül a termékbe. Ezen felül összetételtől függően tartalmaznak ként, kalciumot, magnéziumot, prémium termékeink pedig mikroelem hatóanyagokat is.

Genezis NPK oldódása vízben