Pétisó, az egyedülálló nitrogénműtrágya

2018. November 12., Monday

Napjainkban a nitrogén műtrágyák széles palettája áll rendelkezésre. Azonban a helyes termékválasztáshoz ismernünk kell talajadottságainkat, hogy a legmegfelelőbb összetételű és nem utolsósorban kiváló minőségű, kedvező ár/érték arányú készítményt választhassunk. A 39% összes hatóanyag tartalmú Genezis Pétisó (27% N + 7% CaO + 5% MgO) használatával egyszerre valósíthatja meg a hatékony és környezetkímélő nitrogén utánpótlást. Minden talajon, de különösen savanyú vagy savanyodásra hajlamos talajokon olyan nitrogénforrást kell választani, mely nem savanyítja tovább a talajt. A Pétisó 228 kg/t talajjavító anyagot tartalmaz, mely nemcsak a növények nitrogénigényét biztosítja, hanem hozzájárul kalcium és magnézium szükségletének kielégítéséhez is. A Pétisó jól oldódó és egyben elnyújtott hatású nitrogénforrása kultúráinknak, melyben azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén. Ezzel növényeink könnyen felvehető nitrogénhez jutnak, valamint elkerülhető a nitrogén kimosódása a talajból.

A prillezett Pétisó kisebb szemcsemérete és pórusossága miatt oldódásához kevesebb víz is elegendő, ugyanakkor hő stabilitása lényegesen jobb. Az apróbb szemcsék miatt szóráskor egységnyi talajra több szemcse jut, ami még egyenletesebb hatóanyag eloszlást eredményez. A prillezett Pétisó gyors oldódásának köszönhetően a repce és a kalászos gabonák elsőrangú tavaszi fejtrágyája is egyben. A granulált Pétisó magas szemcseszilárdságú, fizikai behatásoknak jól ellenáll, nagy és egyenletes szemcseméretű műtrágya. Szemcséi a piacon található hasonló termékek között a leggömbszerűbbek. Ezen tulajdonságai miatt kijuttatáskor nagy távolságra is egyenletes szórásképpel szórható. Gömb alakja révén a granulált Pétisó a szórógépek fém alkatrészeit kevésbé koptatják. Kiváló választás alap-, starter és kapás kultúrákban kiegészítő trágyázáshoz. Hatása az ammónium-nitráthoz képest elhúzódó, hosszabb időn keresztül biztosít könnyen felvehető nitrogént a növények számára. A Pétisó kevésbé hajlamos a tapadásra, mint az ammónium-nitrát. Nem savanyítja a talajt. 100 kg ammónium-nitrát savanyító hatását 60 kg mész kijuttatásával lehet csak kompenzálni. Erre Pétisó esetén nincs szükség.

A kompolti kutatóintézetben végzett vizsgálatok szerint a Pétisó nitrogéntartalmának érvényesülése lényegesen jobb, mint az ammónium-nitráté, savanyú laza homok és középkötött barna erdőtalajon egyaránt (1. ábra). Így elmondható, hogy a jobb nitrogénhasznosulásnak köszönhetően a Pétisó gazdaságosabban alkalmazható, mint az ammónium-nitrát.

Pétisóval nemcsak a talaj savanyodását állíthatja meg, de javítja a növény kalcium és magnézium ellátottságát. Ezzel párhuzamosan javul a talajszerkezet, a talaj vízgazdálkodása és tápanyag-szolgáltató képessége.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy azonos mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatásakor a Pétisóval műtrágyázott búza és kukorica egy vagy akár több tonnával is többet teremhet, mint ammónium-nitrát alkalmazásakor.

(1. ábra) A Pétisó érvényesülésének hatékonysága [%] az ammónium-nitráthoz képest a talaj pH-jának függvényében

Ne használja az ammónium-nitrátot, mert savanyítja a talajt, ezzel rombolja a talajszerkezetet, rontja a talaj vízbefogadó képességét. Válassza a Pétisót, mert javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, megállítja a talajsavanyodást, növeli a terméseredményt, ezáltal a javítja a termelés gazdaságosságát.