Genezis vetőmagok - a tökéletes megoldás az őszi vetéshez

2017. augusztus 28., hétfő

A Genezis Partnerhálózat üzletkötői az őszi vetések előkészületeiben, fajtaválasztásban és vetőmag beszerzésben is biztos pontot jelentenek a gazdálkodók számára. Kínálatunkban minden hazai és Magyarországon jelen lévő külföldi nemesítő ház fajtái beszerezhetők. Kedvező áraink gyors és pontos kiszolgálással és az egész termelési folyamatot végigkísérő szaktanácsadással is párosulnak. Vetőmag készleteink az ország közel 40 pontján elérhetőek. Készleteink döntő része saját vetőmag előállítási programból származik. Vetőmag termeltetésünkben 3 őszi gabona faj 11 fajtája szerepel, amik a következők:

  • Őszi árpa: Zenek
  • Őszi búza: Sailor, Cornetto, Mv Ikva, Mv Nádor, Mv Ménrót, Mv Kolo, Basmati, Farinelli, Sofru
  • Őszi tritikálé: Salto

Több fajta ezek közül csak a Genezis Partnerhálózat termeltetési és kereskedelmi hálózatában érhető el. Ez már a második termelési év volt, ahol nagyüzemi körülmények között és fajtakísérletekben is vizsgáztak fajtáink. Eredményeik figyelemreméltóak és meggyőzőek.

A Zenek hatsoros őszi takarmányárpa. Kiváló télállóság és nagyon jó alkalmazkodóképesség jellemzi.

Debrecenben, Szentistvánon és Siófokon nagyüzemi körülmények között is igen jól teljesített. Intenzív viszonyok között 7 t/ha feletti terméseket adott, míg gyengébb termőterületeken, arid viszonyok között is markánsan hozta a terméselőnyét, hiszen az alacsony termésszint ellenére 0,5 t/ha többletet adott az egyik köztermesztésben elterjedt versenytársának. Hódmezővásárhelyen a fajtasor legbőtermőbb őszi árpája lett, 15%-al múlta felül a kísérleti átlagot. Fehérjetartalma 10,50-13,10% között változott, hektoliter tömege pedig 63-70 kg/hl intervallumban mozgott.

Tar kalászú malmi minőségű búzánk a Sailor. Bő termése és jó minősége mellett, kiváló állóképessége és rezisztenciális tulajdonságai figyelemreméltóak. Magas szintű toleranciát mutat a kalászfuzáriózissal szemben. A debreceni vetőmagelőállító partnerünknél az elmúlt két évben az üzem 3 legjobban termő fajtái között volt. Fajtakísérletekben az kísérleti átlagokat meghaladó terméseredményeket adott, két kísérleti helyen pedig a legjobb fajták egyike lett. Nedves sikértartalma 27-34% között, nyers fehérjetartalma 12,60-14,80% között változott. Sikér és tészta minőségi mutatói optimális értékeket mutatnak.

A hazai őszi búzafajta szortiment legkorábbi érésidejű fajtája az Mv Ikva. Az őszi árpákkal együtt érő szálkás kalászú búza. Koraisága ellenére télállósága és termőképessége kiváló. Szerencsen 45 ha terület átlagában 9,30 t/ha termést adott és ezzel a több ezer hektáros üzem legbőtermőbb őszi búza fajtája. Tolna megyei fajtakísérletben terméseredménye 8,50 t/ha lett, így 18%-al felülmúlta a volt a kísérleti átlagot. Beltartalmi értékei alapján malmi búza, nyersfehérje tartalma 11-13%, nedves sikértartalma 25-30% között várható, sütőipari értéke A2-B1.

Későn lekerülő elővetemény vagy az őszi vetés számára kedvezőtlen viszonyok esetén ha fakultatív fajta vetőmagját szerezzük be lehetőségünk van a vetésidőt rugalmasabban kezelni. Az ilyen fajta őszi vagy tavaszi vetésben is eredményesen termeszthető. A Cornetto szálkás kalásztípusú igen bőtermő malmi búza. Őszi vetésben nagy termésre számíthatunk szerényebb minőség mellett, tavaszi vetésben pedig jó malmi minőségre, de az őszi vetésnél tapasztalt termésszint alatt fog teljesíteni. Tavasszal vetve 4,50-5,00 t/ha, míg ősszel talajba téve 7-8 t/ha termést várhatunk tőle. Nedves sikértartalma 30% körüli, nyersfehérje tartalma pedig 12-15% között változik, sütőipari értéke A2-B1.

Tritikálé termelők számára kiváló új lehetőség a Salto nevű őszi tritikálé fajtánk. Megbízható télállósággal és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, betegség ellenálló képessége igen jó. Moderáltabb típus, tehát középmagas állományt fejleszt, bokrosodása nagyon intenzív. Rekordtermések elérésére képes fajta, ezt az elmúlt két évben üzemi viszonyok között és kísérletekben is bizonyította. Karácsondon 7,70 t/ha termést adott az elmúlt évben, itt is és több más üzemben is felülmúlta a közismert versenytárs fajtákat. 2017-évben egyetlen kísérleti helyen lett második, a többi helyen markáns előnnyel nyerte meg a termésversenyt. Néhány eredmény: Szekszárdon 9,62 t/ha (kísérleti átlag 8,76 t/ha), Chernelházadamonyán 6,70 t/ha (kísérleti átlag 6,25 t/ha), Cegléden 6,48 t/ha (kísérleti átlag 5,33 t/ha). Nyers fehérjetartalma 11-13% között, hektoliter tömeg 76-80 kg/hl között változott.

Fajtáink vetőmagjai fémzároltan, jogtisztán és szabvány szerinti minőségben kerülnek forgalomban. Teljeskörű értékesítési szolgáltatásunk révén a vetőmagokat minőségi csomagolásban leszállítva biztosítjuk Önöknek.

A legjobb vetőmag ajánlatot a GENEZIS üzletkötőinél találja!

www.genezispartner.hu