500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016

2016. September 14., Wednesday

Fókuszban a Genezis Nicola F1!

A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 2015-2016-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral együtt 55 helyszínen került beállításra a már jól ismert Genezis 500-ak Klubja Genezis-Üzemi technológia összehasonlító kísérlet. Ahogy azt korábban bemutattuk a Genezis technológia az elmúlt 3 évben átlagosan 0,4 t/ha többlettermésre volt képes, az üzemi technológiához képest. Mára 500-ak Klubja partnereink számos technológiai elemet átvettek és ötvöztek a Genezis Technológiából. Ennek eredménye nem maradt el. Az idei évben a Genezis technológia átlagosan 0,33 t/ha többletterméssel hálálta meg a szakszerű tápanyag-utánpótlást úgy, hogy az átlagosan kijuttatott többlet NPK hatóanyag hektáronként nem haladta meg a 18 kg-ot. Ez a tény még jobban alátámasztja azt, hogy a Genezis Technológia termőhely specifikus ajánlásai (jellemzően nagyobb adagú nitrogén és kálium kijuttatás) harmonikus tápanyag-visszapótlást valósítanak meg különös figyelemmel a tápelem-arányokra a repcetermesztésben is (1. ábra)!

1. ábra

1. ábra: felhasznált hatóanyag mennyisége az 500-ak Klubja repcekísérletekben 2015-2016

A többlet hatóanyag kijuttatás többlet költséggel is jár, ezért megvizsgáltuk a Genezis Technológiát jövedelmezőségi szempontból is. Látható, hogy a többlettermés (2. ábra) jelentős, ami több mint 44 ezer forint hektáronkénti többletjövedelmet eredményezett.

ábra2

       2. ábra: felhasznált hatóanyag mennyisége az 500-ak Klubja repcekísérletekben 2015-2016

Az idei szezon eredményei ismét bizonyították, hogy a trágyázási technológia mellett kulcsfontosságú a jó hibridválasztás is. A Genezis Technológia mára nem csak növény-, hanem hibridspecifikus ajánlásokat is megfogalmaz. Kiváló példa erre a Genezis Nicola F1 hibridünk, mely a fajtasorok mellett a tavalyi 9 helyett már 15 helyszínen szerepelt az 500-ak Klubja kísérletekben (3. ábra).

ábra3

3. ábra: Fajták/hibridek megoszlása a 2015/2016-os 500-ak Klubja repce kísérletekben

A Genezis Nicola F1 2016-ban is bizonyított! Ahogy a korábbi években is a Genezis technológia aGenezis Nicola F1 hibridünkkel stabilan hozta a közel 0,4 t/ha-os terméstöbbletet. Figyelemre méltó, hogy a 15 kísérlet átlagában közel 4,2 t/ha termésre volt képes, ami jól mutatja, hogy a Genezis trágyázási technológia betartásával a különböző termőhelyi adottságok ellenére is sikeres stabil hibridet kapnak a gazdálkodók. Vankó Gábor gazdaságában a Genezis technológiának köszönhetően a Genezis Nicola F11,2 t/ha többlettermésre volt képes! A többletműtrágya költségeit levonva, hektáronként 119 ezer forint többlet árbevételt hozott a termelő számára.

Kiváló repceeredmények az alföldről!

Az alföldön, sőt még a Nyírségben is lehet jó repcét termelni. Szatmárcsekén kötött, savanyú réti talajon beállított 500-ak Klubja kísérletünkben egy hibridsor került elvetésre, ahol a Genezis Technológiának köszönhetően 13-ból 10 hibrid több mint 4 t/ha-os, 4 hibrid pedig 4,5 t/ha feletti termést adott (4. ábra).

ábra4

4. ábra: Repce hibridek műtrágya reakciója, 500-ak Klubja kísérletben, repce fajtasor Szatmárcseke 2016 (t/ha)

A trágyázási technológia fontos eleme a talajvizsgálat. Jó kálium és gyenge foszfor ellátottság esetén a kijuttatandó hatóanyag mennyiségnek igazodnia kell a növény igényeihez. Egy kötött agyagos talajon jó kálium ellátottság mellett is érdemes kitenni 20-30 kg/ha kálium hatóanyagot. Ezért a búzában is jól használható Genezis NPK 10:20:10 350 kg/ha került kijuttatásra, tavasszal pedig a folyékony technológiáé volt a főszerep azaz Nitrosol-t (286 kg/ha) juttatunk ki (N.P:K 121:70:35). A hibridek közül, a Genezis Nicola F1 az egyik legperspektivikusabb, állta a versenyt a kiváló nagy nemesítő házak hibridjeivel szemben. A termésmennyiségben a harmadik legtöbbet adó hibrid volt, olajtartalomban (5. ábra) és olajhozamban (6. ábra) pedig a legjobb választásnak bizonyult.

ábra5

5. ábra: Trágyázás hatása az egyes repce hibridek olajtartalmára 500-ak Klubja kísérletben, repce fajtasor Szatmárcseke 2016 (t/ha)

ábra6

6. ábra: Trágyázás hatása az egyes repce hibridek hektáronkénti olajhozamára 500-ak Klubja kísérletben, repce fajtasor Túristvándi 2016 (t/ha)

Genezis Technológia az 5 tonna kapujában!

Tolna megyében Iregszemcsén beállított repce hibrid összehasonlító kísérletünk figyelemre méltó terméseredményeket szolgáltattak a Genezis Technológiában. Megfigyelhető, hogy a trágyázásra az egyes hibridek eltérően reagáltak. A Genezis Technológiával akár 0,6 t/ha-al is több termést takaríthatunk be, ezzel együtt átlépve az 5 t/ha-os termésszintet (7. ábra)!

ábra7

7. ábra: Repce hibridek műtrágya reakciója, 500-ak Klubja kísérletben, repce fajtasor Iregszemcse 2016 (t/ha)

Ehhez természetesen nagyobb műtrágyadózisokra volt szükség. Talajvizsgálatok és a Genezis Szaktanácsadási rendszerünkben ahol az őszi alaptrágyázáskor a káliumra helyeztük a hangsúlyt, tavasszal pedig több mint 20 kg-al több ként juttattunk ki hektáronként. A két levéltrágyázásnak köszönhetően -egyik a Genezis Olajos Növények (5 l/ha) a másik pedig a Pétibór Extra (3 l/ha) volt- jól termékenyültek a repcék, hozamunk önmagáért beszél.

A Nicola F1 hibrid számos jó tulajdonsággal rendelkezik:

  • Legjobb ár/érték arány a hazai piacon
  • Kimagasló terméshozam - stabil és magas olajtartalom
  • Korai hibrid - korán betakarítható
  • Évjárat és termőhely stabilitás - Magyarországon minősített és államilag elismert hibrid
  • Télállóság és fagytűrő képesség - az átlagosnál számottevően jobb
  • Megkésett vetésre is ajánlott – ennek jelentősége különösen száraz nyár végén, ősszel lehet
  • Gyors regenerálódó képesség - a kifejezetten jó fejlődési erély tavasszal is megmutatkozik
  • Dőlésre nem érzékeny - erőteljes növekedésű, robusztus hibrid, átlagos magassággal
  • Betegségekre nem érzékeny – pl. Phoma, Sclerotinia

Hasonlóan jó eredményeket és sikeres gazdálkodást kíván az új repceszezonra a Genezis Partnerhálózat!

Válassza a Nicolát, válassza a Genezis Technológiát!